PLANET AIZA MIRA

PLANET AIZA MIRA

Saturday, January 12, 2013

Inovasi Makanan Tradisional - Satar

Ramai yang tidak tahu bahawa makanan tradisional Terengganu telah banyak mengalami inovasi penghasilannya. Antaranya ialah Satar. Satar yang asalnya dibalut di dalam daun pisang dan dibungkus segitiga dicucuk pada batang lidi atau buluh dan dibakar. (seperti gambar di bawah)



Ini ialah rupa satar moden yang banyak diedarkan di pasaran. Satar ini dibungkus di dalam kulit popia. Jika melawat ke Terengganu, kedua-dua jenis satar ini ada dijual. Jika ditanya pada saya yang mana menjadi pilihan. Sudah tentu yang asli di dalam daun pisang. Rasanya lebih sedap dan asli. Cuma di Kuala Lumpur, sangat susah untuk mendapatkan Satar tradisional ini. 


Apa tunggu lagi, berkunjunglah ke Terengganu. ;-)


No comments:

Post a Comment