Bahan-bahan :
1 ekor Ikan Kembung
3 inci kunyit (dihiris)
5 biji cili
3 ulas bawang putih (dihiris)
2 keping asam keping
garam dan perasa
Air
Cara menyediakan :
1) Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam periuk seperti gambar di bawah. Air boleh dimasukkan mengikut citarasa dan kuantiti kuah yang dimahukan.
2) Kemudian letakkan di atas dapur dan tunggu sehingga mendidih.
3) Apabila mendidih, bolehlah dilihat warna dan rasanya. Jika kurang berpuas hati terhadap warnanya yang kurang kuning bolehlah diletakkan sedikit kunyit debu. Begitu juga dengan rasa. Bolehlah disesuaikan mengikut cita rasa anda.
4) Tunggu sekejap dan bolehlah dihidangkan. Ikan yang paling sedap dimasak singgang ialah ikan tongkol atau ikan ayer (dialek terengganu). Sedap dihidangkan bersama ulam-ulaman dan budu. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment