PLANET AIZA MIRA

PLANET AIZA MIRA

Tuesday, June 18, 2013

BIHUN GORENG TOM YAM

BIHUN GORENG TOM YAM

BAHAN-BAHAN:

1 paket bihun (rendam hingga lembut dan toskan air)
3 sudu minyak masak
2-3 batang serai (diketuk)
2 sudu besar cili boh 
2 sudu besar bawang merah
1 paket perencah tom yam
4 helai daun limau purut - dicarik
500 gram sotong
200 gram daging- direbus
200 gram ayam - direbus
100 gram tauge
bahan perasa

CARA MENYEDIAKAN :

1) Panaskan minyak.


2) Tumis serai sehingga naik bau.


3) Masukkan cili boh, bawang merah dan tumis sehingga pecah minyak.


4) Masukkan 1 paket perencah tom yam.


5) Masukkan bahan perasa (gula, garam).


6) Masukkan daun limau purut.


7) Masukkan sotong dan kacau rata.


8) Masukkan ayam dan daging bersama air rebusan.


8) Masukkan bihun.


9) Akhir sekali, masukkan tauge dan  dan kacau sehingga masak. 




Sedia untuk dihidang, selamat mencuba ;-)

Nota : Bagi mengelakkan bihun yang dimasak cepat basi, bahan basah yang dimasukkan bolehlah direbus terlebih dahulu. Contohnya seperti ayam, daging, sotong dan udang. InsyaAllah, bihun yang disediakan akan tahan lebih lama. 

No comments:

Post a Comment