PLANET AIZA MIRA

PLANET AIZA MIRA

Sunday, June 24, 2012

Seorang Aiza Mira

Aiza Mira ni sebenarnya nama pena yang digunakan untuk penghasilan karya kreatif sejak Aiza di tingkatan empat. Hendak dijadikan cerita, masa tu banyak nama yang direka berdasarkan nama sebenar Aiza. Cuma nama ini yang melekat sehinggalah sekarang. Namun, nama ini tidak digunakan lagi sejak Aiza mengikuti bengkel penulisan remaja tahun lepas. Sekarang genap setahun, Aiza tidak lagi menggunakan nama ini sebagai pengenalan diri apabila menghasilkan karya.

Kadang-kadang ada yang terkeliru dengan menganggap ini adalah nama sebenar Aiza kerana penggunaan nama ini digunakan untuk pelbagai urusan. Contohnya laman sesawang (facebook, twitter) dan juga nama pada baju dan badge.


Bukan mahu berselindung dengan nama samaran itu, cuma lebih selesa kerana sudah terbiasa. Macam yang semua tahu, Aiza ni memang minat bidang fotografi ni. Bagi Aiza, gambar mampu memberi seribu makna tanpa kata-kata.

Gambar juga mampu mengimbau memori sama ada memori individu di dalam gambar atau individu perakam gambar. Mungkin ada memori yang kita langsung tidak mahu mengingatinya, lalu kita koyakkan sekeping gambar yang mengingatkan kita. Padahal kita lupa, Ingatan dan jiwa kita adalah perakam memori yang kekal berbanding sekeping gambar.No comments:

Post a Comment