PLANET AIZA MIRA

PLANET AIZA MIRA

Thursday, September 5, 2013

KELIP-KELIP KAMPUNG KUANTAN


Kelip-kelip kampung Kuantan ni terletak di Kuala Selangor, Selangor. Dah lama dah pergi tempat ni, tapi baru sekarang nak cerita kat sini, pengalaman pergi sana. 

Kami pergi 2 buah kereta masa ni, semua perempuan. Masa ni, trip rumah sewa dan praktikum. Dalam kesibukkan praktikum tu, alang-alang semua dah jauh praktikum ke kawasan kuala selangor, macam rugi pula kalau tak berkunjung ke sini.
Kami pergi ni, main redah je. Jadi main tengok papan tanda la kiranya. Masa ni, baru jumpa papan tanda pertama di satu traffic light. Kalau ada yang nak berkunjung kesana, ikut papan tanda je mesti jumpa. Tak pun, GPS kan ada.. hu3..

Akhirnya, lebih kurang jam 10.00 malam, kami sampai ke sini.Sampai-sampai je, kami dah risau sebab terserempak dengan pengunjung lain yang dah beransur. Cuak woo..dari jauh kami datang (kami dari Bukit Beruntung masa ni) sekali dah tutup ke? 

Rupanya bukak lagi.. Cuma kami ni kategori lambat la, dan memang malam tu, kami ni pengunjung terakhir. Ha2..


Harga nak naik sampan dekat sini, RM 50 satu sampan. Satu sampan muat 4 orang. Bila beli tiket ni, dapat percuma satu botol air mineral sekali.
Kami semua 8 orang, cukup untuk naik 2 buah sampan. Sepanjang jalan menuju ke jeti, banyak tempat duduk, papan tanda yang tersedia di kiri dan kanan laluan. Semua maklumat penubuhan pusat ni, penjagaan dan pembiakkan kelip-kelip di catatkan. Boleh baca sendiri.
Ini papan tanda peraturan atau amaran semasa berada di kawasan ni.
Bersedia pakai jaket keselamatan, kat belakang tu bot-bot yang akan membawa kami menyelusuri Sungai Selangor dan tengok dengan lebih dekat lagi kelip-kelip ni. Oleh sebab, kami pengunjung terakhir, dah tak ada pengunjung lain, agak lama jugalah kami diatas bot tu. 

Kita tak dibenarkan ambil gambar kelip-kelip ni, jadi memang tiada gambar kelip-kelip dan diatas bot. Hu2..kalau nak tau macam mana, kena datang sendiri la. Pastinya seronok dan banyak ilmu baharu pasal kelip-kelip ni kita boleh tahu.Usai naik bot, kami nak bergambar. Ini la kawan-kawan saya yang baik hati membawa saya ke sini.


Terima kasih MAGS 7 ! 

Oleh sebab, kami dapat air mineral masa beli tiket, kami nak buat iklan air mineral jap kat sini. Semua model dah sedia, klik !

Bergambar kenangan di pintu masuk, panjang umur, kita jumpa lagi. Saya nak datang lagi, mungkin juga bersama mereka (reunion mungkin) atau mungkin juga bersama suami atau keluarga nanti. Hu..hu..No comments:

Post a Comment